Skip to main content

Enterprise Klub - történet

A történet 1987-ben kezdődik. Ekkor alakult az első Enterprise Klub, melynek a VSZM közösségi ház adott otthont Budán, a Fehérvári út 120. alatt. A klubvezető Romvári Gábor volt. Tőle vette át a következő években Ladányi Péter a klub vezetését, mely egészen 1993. nyaráig itt üzemelt.

1993. szeptemberétől a VIII. kerületben, az Illés utca 36. szám alatt folytatta az Enterprise Klub működését. Itt minden vasárnap 15-17 óráig talákozhattak az EP rajongók. Tegyük hozzá, hogy nem valami szerencsés időpont volt.
Hamar változott a helyzet, ismét költözött az EP tábor. Ismét a VIII. kerületbe, a Puskin utca 4. szám alá, ahol keddenként 15-17 óráig lehetett klubozni. A klubvezető Kiss László volt.
Egészen 1995 nyaráig üzemelt a Puskin utcai klub, aztán érdelődés hiányában megszűnt (ekkor csődölt be a Matusa István által kiadott ENTERPRESS Magazin is...).

Innentől alkalmi jelleggel Kiss Lacinál és más lelkes Enterprise rajongók lakásain voltak klubdélutánok.

Az igazi, nagy visszatérés 2015. május 16-án volt! Ekkor ünnepelte ugyanis az Enterprise számítógép a 30 éves jubileumát. Németh Zoltán (Zozo) szervezte ezt a klubtalálkozót, helyszíne az IKO Computers volt zuglóban, a Lipótvár utca 9/a. alatt. Külföldi vendégeket is sikerült elcsábítani erre a jeles napra. Bruce Tannert angliából (ő írta Enterprise-ra az IS-BASIC-et), valamint Jörn Mika-t (Prodatron) németországból (a SymbOS grafikus rendszer készítőjét). Az igazi „nagyok” közül ott volt még Mészáros Gyula, valamint Bankó Miklós a MICROTEAM-től (ők készítették anno a memória bővítős EXDOS kártyát).

Ismét több mint egy éves szünet következett. Matusa István 2016. november 19-én átvette a klubvezetői szerepet és a Nyugati Oktatási Központban talált egy helyet klubunknak (Budapest, Nyugati tér 9., Skála terem). A legnagyobb meglepetésünkre akkora telt ház volt, hogy a termet bérbeadó hölgy is kicsit kétségbeesett.

2020-ban a májusi 30 éves jubileumi találkozót a Covid miatt sajnos el kellett halasztanunk, valamint jó pár klubtalálkozó is elmaradt.

2023-tól a Nyugati téri klubhelyszín megszűnt. Ezután az Astoriánál kerülnek megrendezésre az Enterprise Klub találkozók.